Kultur

Nordirland och framförallt Belfast är en speciell stad med mångkultur där både livsstilar och olika kulturella arrangemang flödar genom staden. Det finns många olika kulturer som har olika betydelser för staden.

Bland annat hittar vi kulturella byggnader som i många avseenden speglar tillbaka på den varvsstad som staden tidigare var. Här byggdes bland annat världens lyxigaste och osänkbara skepp, Titanic, vilket man gärna återberättar i olika former. Staden har många museer, bland annat Transport museum, Ulster Folk, Ulster Museum och City hall där man kan få ta del av stadens kulturella och historiska minnen.

Belfast är också en stad med många torg och parker. De botaniska trädgårdarna är en himmelsk upplevelse att besöka där grönskan och värmen ger en rogivande miljö att promenera och koppla av i.

Några av Belfast mest historiska byggnader är bland annat från den viktorianska tiden och det är bland annat Queens University från år 1849 och Ulster Bank (1860). För den som är intresserad av stadens hamn finns bland annat de två kända landmärkena jättekranarna Samson och Goliat.

Belfast rådhus byggdes år 1906 och ligger mitt i Belfast centrum. Rådhuset är uppfört i klassisk renässansstil där man inuti finner italiensk marmor i olika modeller. Rådhuset anses som Nordirlands vackraste byggnad och är en av Belfast mest besökta turistmål.

I de västra stadsdelarna finner man de politiska fasadmålningarna som på 60 och 70 talet var ett sätt att uttrycka sig och hedra historiska händelser. Här finner man också muren och gränsen för indelningen mellan det katolska samfundet och det protestantiska samfundet.

Belfast erbjuder även kultur i form av dans och sång. Var man än kommer så möts man av de irländska folksångerna och den irländska dansen. Invånarna själva är inte heller sena med att stämma upp till sång på de lokala pubarna och glädjeyttringar och gemenskapen är ett minne för livet.

För den som är intresserad av festivaler ordnas ett flertal varje vår och höst. Här bjuds man på både musik och dans men även många andra oförglömliga upplevelser. I Belfast finner man även opera och teater vilket ofta anordnas på någon av stadens museum. Under både vår och sommar finns det ett flertal konserter med både lokala stjärnor som världsstjärnor.

Nere i centrum vid floden har man moderniserat staden och idag är det ett fantastisk vacker område att besöka och flanera i. Här finner man också internationella restauranger och shopping i de moderna galleriorna.

Booking.com