Belfast

Belfast kan tyckas vara ett otippat semestermål men faktum är att denna huvudstad i Nordirland har en hel del att erbjuda. Landskapet är kargt och vackert, fyllt av grottor och andra geologiska sevärdheter, vilket har lett till att stora serier som Game of Thrones har spelats in där. Staden må kanske bara ha varit huvudstad sedan 1920-talet men faktum är att platsen har varit bebodd sedan bronsåldern. Från 1600-talet och framåt växte Belfast så det knakade när den blev en industristad vars nyckelroll var tillverkning av bland annat linnetyg i världsklass och skepp såsom Titanic.

Res till Belfast

Trots Belfast avlägsna placering högt upp på ön Irland så har staden bra förbindelser. Till Belfast International Airport går det flyg från stora delar av Europa, inklusive övriga Storbritannien, och på George Best Belfast City Airport är avgångarna täta till olika städer i Storbritannien. Tyvärr är det dåligt med direktflyg till Skandinavien så den som tänker flyga från Sverige kan behöva mellanlanda i exempelvis London eller Amsterdam. Än så länge reser du till Nordirland som till vilket annat EU-land som helst men tiden får utvisa vad som händer med det stundande Brexit när Storbritannien lämnar EU.

I Belfast finns de två stora järnvägsstationerna Belfast Central Railway Station och Great Victoria Street Railway Station och från dessa kan du nå övriga Nordirland liksom Republiken Irland med dess huvudstad Dublin och som den kuststad Belfast är går det även färjor över den Irländska sjön till ön Storbritannien. Destinationerna är dels Liverpool i England och dels Cairnryan i Skottland och det går alltså utmärkt att ta med bilen till Belfast om du befinner dig i Storbritannien.

Ta dig runt i Belfast

Oavsett om du kommer till Belfast med flyg, tåg eller färja så finns det gott om biluthyrningsfirmor att tillgå. Urvalet är stort på stadens båda flygplatser, med bilar i flera prisklasser, men det finns också gott om biluthyrare runt järnvägsstationerna Belfast Central och Great Victoria Street. Det brukar ofta upplevas som både smidigare och billigare om bokning av hyrbil sker innan ankomsten och värt att notera är att många biluthyrare har en åldersgräns på 21 år. Vi rekommenderar biluthyrning.com för låga priser för att hyra bil i Belfast.

Lokaltrafiken i Belfast kallas för Metro och består av tåg samt bussar i en distinkt rosa färg. Om du endast besöker Belfast under 1 – 3 dagar är det allra smidigast att införskaffa ett Belfast Visitors Pass som ger dig obegränsade resor med buss och tåg inom staden för cirka £5 per dag. Detta, liksom andra kort och biljetter, kan bland annat köpas på flygplatserna samt på de stora buss- och järnvägsstationerna. Om du stannar längre eller vill besöka områden utanför Belfast så finns möjligheten också att köpa andra kort som kan laddas med pengar efter behov eller efter bestämda tidsperioder såsom en dag, en vecka eller en månad. På stationer, bussar och i Translinks Metro app går det även utmärkt att köpa enstaka biljetter.

Ett alternativ till lokaltrafiken är hop on / hop off-bussarna som låter dig se Belfast mest populära attraktioner. Som ett exempel stannar Belfast City Sightseeing Tours röda dubbeldäckare vid 23 olika stopp och om du väljer att åka med hela turen så varar den cirka 1,5 timme. En vuxenbiljett kostar £12,50 och en familjebiljett £31, där du kan åka med bussarna hur mycket du vill under 48 timmar. Belfast City Sightseeing Tours kör även turer utanför Belfast, däribland till den hänförande Antrimkusten.

Om du föredrar att åka taxi så bör du veta att i Nordirland är alla taxibilar utrustade med taxameter. Priserna kan inte sägas vara billiga men de skiljer sig inte nämnvärt från taxiresor i Sverige. Startavgiften ligger runt £3 och sedan är kostnaden cirka £0,8 per kilometer och vid stillastående fortsätter taxametern förstås att ticka så en resa på en mil kan alltså kosta lite drygt £10, beroende på hur tät trafiken är.

Ett unikt och mycket uppskattat sätt att att se Belfast och dess omgivningar är att åka taxi med Paddy Campbell’s Belfast Famous Black Cab Tours. Med den lokala chauffören som guide får du se Belfast och ta del av dess fascinerande historia. Turen kan skräddarsys och priset beror dels på hur lång guidningen är och dels på hur många passagerare som åker med men det ligger någonstans runt £10 per person för en timmes guidning.

Se och göra i Belfast

Belfast är en mysig stad att vandra igenom, inte minst längs med floden Lagan. Några sevärdheter värda att nämna är slottet Belfast Castle som ligger på Cave Hill med dess mystiska grottor, klocktornet Albert Clock från 1865 och det ikoniska stadshuset Belfast City Hall. Ofta erbjuds gratis entré till slott och museum men ett populärt museum där det däremot inte är gratis inträde är Titanic Belfast, där besökaren får lära sig allt och lite till om skeppet Titanic som byggdes i Belfast.

Belfast och Nordirland är förstås också känt för religiösa sammandrabbningar mellan protestanter och katoliker men har ansetts lugnt sedan slutet på 1990-talet. En relik från detta är alla de väggmålningar som kan ses i staden och det finns guidade turer med just dessa ”Belfast murals” som attraktion. Nordirland har förstås också en pubkultur och ett annorlunda sätt att se Belfast är på en så kallad ölcykel där du kan dricka öl medan ett fordon som liknar en bardisk på hjul tar dig genom staden. Ett annat alternativ är att besöka Old Bushmills distilleri som tillverkar förstklassig whisky och som ligger i de norra delarna av Nordirland. I bland annat England och Skottland är det lagligt att dricka alkohol tillsammans med en måltid från 16 års ålder medan det är 18 år för övriga alkoholinköp. Detta gäller dock inte på Nordirland där det är 18 år som gäller för allt alkoholrelaterat.

Nordirlands norra delar och Antrimkusten drar även till sig besökare av andra anledningar då det är här som spektakulära sevärdheter hittas såsom Carrick-a-Read’s hissnande repbro och Giant’s Causeway med dess hexagonala basaltstenar. Det är även här som många av Game of Thrones inspelningsplatser hittas och mycket riktigt finns det flera guidade turer till detta område som utgår från Belfast.

Restauranger

Belfast har flera Michelinrestauranger där maten är utsökt och priset skyhögt, däribland berömda OX och Deanes Eipic. Det finns förstås också gott om bra budgetrestauranger i Belfast och att besöka en av fiskrestaurangerna, till exempel Deanes Love Fish eller Long John’s Fish & Chips, är ett hett tips då Belfastborna har en förkärlek till fiskrätter. Om du känner för att testa en äkta Ulster Fry så serveras några av de bästa på restaurangerna The Mad Hatter och Harlem Cafe. En budgetmåltid kan kosta från £5 och uppåt medan en lyxigare måltid kan börja någonstans runt £50 och i Belfast äts lunch ofta 12.00 – 14.30 medan middag äts 18.00 – 21.00.

Shoppa loss i Belfast

Som en region i Storbritannien har Nordirland det brittiska pundet (GBP) som valuta och det är en valuta som står högt i kurs så det är sällan fråga om någon budgetshopping i landet. Shoppingmöjligheterna är stora i Belfast och där finns allt från exklusiva boutiques till lokala butiker väl värda ett besök. Genom stadskärnan går Royal Avenue som är en klassisk shoppinggata och de båda shoppingcentren Victoria Square och CastleCourt Shoppingcentre ligger också centralt. Generellt sett är butiker öppna kl. 9 – 18 men tiderna kan förstås avvika, inte minst under helger och helgdagar. Om du besöker Victoria Square så får du inte missa att ta dig upp i byggnadens glaskupol som ger dig en enastående 360º utsikt över Belfast.

Belfast är än idag känt för sina linnetyger av högsta kvalitet och om du endast ska köpa hem en enda sak från din vistelse i Belfast så är det en duk, några sänglakan eller ett par kökshanddukar av detta irländska linne. De finns ofta att köpa i souvenirbutiker men det går också att köpa direkt i fabrik. I Lisburn, strax sydväst om Belfast, ligger Irish Linen Centre & Lisburn Museum som visar upp Nordirlands stolta linneindustri.

Booking.com